Независните синдикати први го најавија првомајскиот протест и нивните барања

Независните синдикати први го најавија првомајскиот простест за одбрана на  работничките права. Ги повикаа сите граѓани и работници да им се пруклучат.  Ќе бараат комплетна промена на законот за работни односи како и измени на законот за извршување. Барањата истиот ден  ќе бидат доставени до Владата и надлежните институции. Од Конфедарцијата ќе побараат и тие активно да бидат вклучени во сите измени.

Независните синдикати повторно го отворија прашањето за исплата на к15 за буџетарите. Ристески обвини дека само двата репрезенаттивни синдикати се вклучени во преговорите со Владата а тие многу често забораваат на работничките права.

Маршот на денот на трудот ќе почне пред МРТ во 11 часот. Засега нема најави дека двата репрезентативни синдикати  ССМ и КСС ќе се приклучат.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*