Измени во законот за извршители

Измени во Законот за извршители со кои ќе се спречи граѓаните да плаќаат неколкукратно поголеми суми за ненамирени сметки, побара денеска Конфедерацијата на синдикалните организации на Македонија.

Претседателот на КСОМ Марјан Ристески на прес конференцијата посочи пример кој е доставен до нив од граѓанин каде за поодмината сметка од 1.572 денари, преку извршител се наплатени 10.000 денари.

– Ние веќе од утре ќе започнеме акција низ територијата на цела држава. Заедно со нашите членови и поддржувачи од невладините организации ќе отвориме книга за потписи каде ќе ги повикаме граѓаните да се потпишат и да остават телефонски број. Луѓето кои се потпишале ќе ги повикаме на протест да не поддржат, истакна Ристески.

Тој најави дека ќе достават барање до министерот за правда, заедно со нотарите и извршителите во што поскоро време да се реши тој проблем. Ристески побара од новата Влада уште на првата седница да го стопираат Законот за извршители.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*